Veganství u dětí je na vzestupu. 10 věcí, které o něm potřebujete vědět

Ilustrační foto
Ilustrační foto, foto: Pixabay
Klára Marková 1. července 2025 09:42
Sdílej:

Veganství je v některých částech světa na vzestupu. Zatímco celosvětová data jsou omezená, odhady z roku 2018 uváděly, že přibližně 3 % světové populace se hlásí k veganství. V USA podle průzkumu Gallup z roku 2023 dodržuje veganskou stravu zhruba 1 % obyvatel. Ve Velké Británii pak podle údajů Vegan Society žije přibližně 3 % populace na rostlinné stravě, což odpovídá asi dvěma milionům lidí.

Důvody jsou různé – ekologické, etické i zdravotní. Konzumace masa a mléčných výrobků škodí klimatu, zatímco rostlinná strava je udržitelnější. Mnozí lidé také odmítají podmínky, v nichž se chovají hospodářská zvířata, a vědecké studie potvrzují, že vyvážená veganská strava může mít zdravotní výhody.

Přesto existují případy závažné podvýživy u kojenců krmených výhradně rostlinnou stravou, což vede některé odborníky ke skepsi ohledně veganství u dětí. Zatímco například americké a britské zdravotnické instituce tvrdí, že dobře naplánovaná veganská strava je pro děti bezpečná, úřady v Německu, Francii, Belgii nebo Polsku zaujímají opatrnější postoj.

Vegani nejí žádné živočišné produkty – maso, ryby, vejce ani mléčné výrobky. Jejich jídelníček tvoří zelenina, ovoce, luštěniny, ořechy, semena, houby, řasy či produkty jako hummus nebo rostlinná mléka. Ale co na to říká věda, pokud jde o dětský vývoj?

1. Zdravotní benefity rostlinné stravy
Podle nutriční specialistky Federicy Amati z Imperial College London přináší veganství především výhody pro kardiovaskulární zdraví. Vegani mají nižší hladinu LDL cholesterolu, menší riziko srdečních onemocnění, bývají štíhlejší a mají nižší riziko obezity, diabetu II. typu nebo rakoviny tlustého střeva. Rostlinné potraviny jsou také bohaté na vlákninu a polyfenoly, které mají antioxidační účinky.

2. Riziko nedostatku vitamínu B12
Vitamin B12, důležitý pro nervovou soustavu a krvetvorbu, se přirozeně vyskytuje pouze v živočišných produktech. Pro vegany je nutné jej doplňovat pomocí výživových doplňků nebo fortifikovaných potravin. Nedostatek tohoto vitamínu se u dětí může projevit velmi rychle, zejména u těch, které jsou kojeny veganskými matkami bez doplňků.

3. Omega-3 mastné kyseliny z mořských řas
Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA, důležité pro vývoj mozku, jsou přítomné v rybách a mořských řasách. Rostlinné zdroje (například lněná nebo chia semínka) obsahují ALA, která má však menší biologickou účinnost. Vegani by tak měli doplňovat EPA a DHA prostřednictvím suplementů z mořských řas.

4. Vzácné, ale závažné případy podvýživy
V některých případech došlo kvůli neodborně sestavené veganské stravě ke zdravotnímu kolapsu dětí. V Itálii byl například v roce 2016 hospitalizován roční chlapec s kritickým nedostatkem vápníku. V Belgii o rok později zemřel sedmiměsíční kojenec, který byl krmen pouze rostlinnými nápoji. Experti ale upozorňují, že těmto případům lze předejít správným doplňováním živin.

5. Důležitost plánování a suplementace
Studie z Polska z roku 2021 ukázala, že veganské děti mají sice nižší cholesterol a méně zánětlivých markerů, ale také nižší hladiny vápníku a vyšší riziko deficitu železa, vitamínu D a B12. Suplementace je klíčová, ale ne vždy se dodržuje důsledně.

6. Veganské děti bývají o něco menší
Studie rovněž zjistila, že veganské děti byly průměrně o 3–4 centimetry menší než děti masožravé, i když stále v rámci normy. Horší zprávou je, že měly nižší hustotu kostní hmoty – až o 6 % méně. To by je v budoucnu mohlo vystavit vyššímu riziku osteoporózy a zlomenin.

7. Odborníci se shodují, že veganství je pro děti možné – ale zodpovědně
Přestože existují rizika, výživoví odborníci jako Malgorzata Desmond či Tom Sanders se shodují, že s odpovídajícím plánováním a dohledem lze veganství v dětství bezpečně zvládnout. Klíčem je důslednost, pestrý jídelníček a pravidelné kontroly růstu a vývoje dítěte.

8. Fortifikované potraviny jako pomocníci
Rostlinná mléka a cereálie často obsahují přidané vitamíny B12, D a vápník. Vhodným doplňkem může být i vystavování dětí slunečnímu záření (za bezpečných podmínek) pro podporu přirozené tvorby vitamínu D.

9. Vyhýbat se ultra-zpracovaným veganským potravinám
Veganství neznamená automaticky zdravou stravu. Vysoce průmyslově zpracované produkty jako veganské párky, sýry či nuggety mohou být plné soli a nasycených tuků. Nutriční odborníci doporučují raději rozmanitý přirozený jídelníček než náhražky.

10. Vzdělání a poradenství jsou klíčové
Rodiče, kteří chtějí vést dítě k veganství, by měli spolupracovat s odborníky – ideálně s dětským nutričním specialistou. Je třeba pochopit zásadní živiny jako B12, železo, vitamín D, omega-3 či vápník a sledovat vývoj dítěte pravidelnými kontrolami. 

Témata:
Stalo se