Nejhorší máslo v českých obchodech? Doma ho má spousta Čechů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie, foto: Depositphotos
Ondřej Ptáček 24. března 2025 04:20
Sdílej:

Kupujete v obchodě máslo? Některé značky byste měli raději nechat ležet dál v regálech. Odborníci varují před nekvalitními produkty, které mohou obsahovat škodlivé látky a negativně ovlivnit vaše zdraví.

Máslo patří mezi základní potraviny, které najdeme v každé domácnosti. Ne všechny produkty na trhu však splňují požadavky na kvalitu. V supermarketech se totiž často objevují nevyhovující, staré či dokonce zmrazené másla. Jak je rozpoznat a vyhnout se nekvalitním výrobkům?

Máslo není vždy máslem

Podle vyhlášky č. 77/2003 Sb. o mléku a mléčných výrobcích musí máslo obsahovat nejméně 80 % a maximálně 90 % mléčného tuku. Pokud tento podíl nesplňuje, nemůže být jako máslo označeno. Spotřebitelé by měli být obezřetní také u tzv. čerstvého másla – toto označení si zaslouží pouze výrobky, jejichž doba spotřeby nepřesahuje 20 dní od výroby. Takové máslo je však v českých obchodech spíše výjimkou.

Mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová upozorňuje, že podezřele levná másla bývají často zmrazená nebo pocházejí z hmotných rezerv. „Pokud je běžné máslo o polovinu levnější než ostatní produkty, pravděpodobně se jedná o starší zmrazený kus,“ vysvětluje Kavanová. Podle odborníků mohou taková másla obsahovat průmyslově upravené tuky, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi.

Dalším znakem nekvalitního výrobku je vyšší podíl vody. Pravé máslo by nemělo obsahovat více než 16 % vody, jinak trpí jeho chuť i konzistence. „Stabilizátory, které se přidávají pro delší trvanlivost, mohou být špatně stravitelné a vyvolávat alergie,“ dodávají odborníci.

Spotřebitelé by měli vždy kontrolovat složení, cenu i označení na obalu. Pokud je máslo extrémně levné, pravděpodobně nepůjde o kvalitní výrobek. Důležité je také sledovat datum výroby a preferovat produkty s kratší trvanlivostí, které jsou čerstvější. Správně vybrané máslo se nejen lépe skladuje, ale především neobsahuje látky, které by mohly negativně ovlivnit zdraví.

Stalo se