Slovensko schválilo prodej masa z medvěda hnědého. Obsahuje smrtelné parazity, chytají se experti za hlavu

Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie. , foto: Pixabay
Klára Marková 28. května 2025 14:17
Sdílej:

Slovenská vláda schválila plán, podle něhož bude možné prodávat maso z medvěda hnědého veřejnosti. Tento krok vyvolal ostrou kritiku ekologických organizací i opozičních politiků, protože medvěd hnědý je v rámci Evropské unie chráněným druhem a jeho maso se v Evropě konzumuje jen zřídka.

Rozhodnutí vlády přichází jen několik týdnů poté, co kabinet premiéra Roberta Fica povolil odstřel přibližně 350 jedinců z celkové populace 1 300 medvědů na Slovensku. Podle vlády je cílem tohoto kroku omezit počet nebezpečných střetů mezi medvědy a lidmi. Za posledních dvacet let bylo na Slovensku zaznamenáno 54 útoků, přičemž průměrně jich v posledních letech přibývá deset ročně. V dubnu letošního roku jeden z útoků skončil smrtí muže při procházce lesem ve středním Slovensku.

Ministr životního prostředí Filip Kuffa označil za neekonomické, aby těla odstřelených medvědů končila v kafilériích. Nově proto bude možné maso ze zabitých zvířat nabídnout veřejnosti, pokud projde předepsanými hygienickými a právními kontrolami. Podle Kuffy je maso z medvěda "poživatelné" a nemá smysl ho vyhazovat.

Rozhodnutí ale ostře kritizují ochránci přírody. Podle nich jde o neuvážený a vědecky nepodložený krok, který porušuje evropské zákony o ochraně přírody. Michal Wiezik, ekolog a europoslanec opoziční strany Progresívne Slovensko, označil plán vlády za „absurdní“ a připomněl, že většina setkání s medvědy končí bez incidentu. Věří, že Evropská komise proti plánu zakročí.

Miroslava Abelová z Greenpeace Slovensko označila plánovaný odstřel za „zcela nezodpovědný“, vláda podle ní ignoruje jak vědecká doporučení, tak evropské směrnice. Medvěd hnědý je chráněn podle unijních právních předpisů a jeho odstřel je možný jen ve výjimečných případech – například při bezprostředním ohrožení veřejnosti – a až poté, co selžou jiné způsoby řešení.

Konzumace medvědího masa navíc nese zdravotní rizika. Odborníci varují před parazitem trichinelou, který může člověka vážně ohrozit. Evropská legislativa proto požaduje, aby veškeré maso z medvěda bylo před prodejem testováno. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí pak doporučuje maso důkladně tepelně upravit na minimálně 70 °C – pouhé zmrazení, uzení nebo sušení nestačí k odstranění rizika.

I když je medvědí maso považováno za delikatesu v některých částech východní Evropy či Skandinávie, v EU zůstává kvůli přísným pravidlům a statusu ochrany vzácností. Rozhodnutí slovenské vlády tak nejen vzbuzuje obavy o budoucnost chráněného druhu, ale zároveň otevírá debatu o etice a rizicích jeho konzumace. 

Témata:
Stalo se