Varování před rajčaty: Jejich konzumace vás může dostat do nemocnice, upozorňují lékaři

Rajčata
Rajčata, foto: Pixabay
Klára Marková 15. července 2025 21:48
Sdílej:

Britští zdravotníci vydali varování ohledně konzumace rajčat poté, co došlo k prudkému nárůstu případů onemocnění způsobených vzácnými a potenciálně nebezpečnými kmeny bakterie salmonela. Jen v loňském roce onemocnělo přes sto lidí, přičemž nejméně čtrnáct z nich muselo být hospitalizováno kvůli závažným příznakům.

Za nákazami stály dvě vzácné varianty salmonely – Blockley a Strathcona –, které se obvykle v Evropě téměř nevyskytují. Původ infekce byl podle britské Agentury pro zdravotní bezpečnost (UKHSA) opakovaně dohledán právě k rajčatům. Alarmující je, že se nákaza neomezila jen na jednu oblast, ale byla rozptýlena po celé zemi.

Kmen Salmonella Blockley se častěji objevuje v jihovýchodní Asii a Severní Americe. V Evropě byl zaznamenán jen několikrát. Strain Strathcona byl poprvé identifikován v Kanadě v roce 1988 a jeho výskyt je celosvětově velmi vzácný. V rámci šetření UKHSA bylo potvrzeno 81 případů nákazy kmenem Blockley, z toho 14 lidí muselo být hospitalizováno. Dalších 24 případů bylo spojeno s kmenem Strathcona – a i zde byly rajčata hlavním podezřelým zdrojem.

Salmonela je bakteriální infekce postihující trávicí trakt, která se běžně vyskytuje v mase, vejcích nebo drůbeži. Obvykle vyvolává průjmy, horečku a zvracení, které v lehčích případech odezní během několika dní. V některých případech ale může být infekce smrtelná, především u starších osob či lidí s oslabenou imunitou.

Podle britských statistik způsobuje potravinová salmonela v průměru 33 úmrtí ročně. Závažnější bilanci má v této kategorii pouze norovirus, který je přisuzován přibližně 56 úmrtím ročně. I přesto ale nové zjištění UKHSA vyvolalo vlnu znepokojení.

Experti upozorňují, že právě specifická struktura a konzistence rajčat může zvyšovat pravděpodobnost, že na jejich povrchu ulpí nebezpečné bakterie. Na rozdíl od tepelně upravovaných potravin se rajčata často konzumují syrová, což zvyšuje riziko přenosu infekce přímo do lidského těla.

Po zveřejnění údajů vyzývají hygienici obyvatele, aby si dávali pozor na původ rajčat, dodržovali přísné hygienické postupy při manipulaci s čerstvou zeleninou a pečlivě je omývali před konzumací. Zároveň upozorňují spotřebitele, aby při jakýchkoli příznacích infekce, jako jsou průjem, bolesti břicha, horečka nebo nevolnost, okamžitě vyhledali lékařskou pomoc.

Skandál kolem kontaminovaných rajčat přichází v době, kdy se zdravotní úřady potýkají s obecně vyšším výskytem salmonelových infekcí než v předešlých dvou letech. V prvním čtvrtletí letošního roku bylo zaznamenáno výrazně více případů než ve stejném období let 2023 a 2024.

Zatím není známo, zda byly nakažené plody domácího nebo zahraničního původu, ani zda se jedná o ojedinělou událost, nebo pokračující hrozbu. UKHSA pokračuje ve vyšetřování a nevylučuje další opatření včetně možných stažení konkrétních šarží ze supermarketů.

Zdravotníci zdůrazňují, že přestože jsou rajčata běžnou a zdravou součástí jídelníčku, v současné situaci je důležité zvýšené opatrnosti nepodceňovat. 

Témata:
Stalo se