Je to černé na bílém: Extrémní počasí z nás všech dělá předčasné důchodce

Ilustrační foto
Ilustrační foto, foto: Pixabay
Klára Marková 11. května 2025 10:58
Sdílej:

Tým tchajwanských vědců zveřejnil výsledky průlomové studie, která jako první zkoumá souvislost mezi vystavením vysokým teplotám a zrychleným biologickým stárnutím u populace. Výzkum vychází z údajů Taiwan Biobank a ukazuje, že dlouhodobé působení tepla a vysokého indexu horka (heat index – HI) může mít negativní dopad na DNA metylaci, která je ukazatelem biologického věku.

Studie, publikovaná v odborném časopise Environment International, analyzovala data od 2 084 účastníků a kombinovala denní informace o teplotě a vlhkosti z meteorologických stanic s odhadem individuální expozice v místě bydliště pomocí metody tzv. „ordinary kriging“.

Vědci pak sledovali průměrné hodnoty teploty a HI v různých časových obdobích – od jednoho dne až po šest měsíců před vstupem účastníků do studie.

Biologický věk účastníků byl stanoven na základě osmi různých algoritmů pro odhad DNA metylačního věku, včetně známého Horvathova a GrimAge2 modelu. Vědci porovnávali rozdíl mezi tímto biologickým věkem a skutečným chronologickým věkem, tzv. „age acceleration“, tedy zrychlení stárnutí.

Závěry studie ukazují, že čím déle jsou lidé vystaveni vysokým teplotám a vyššímu HI, tím větší je u nich riziko zrychleného stárnutí. Nejvýraznější negativní efekt byl zaznamenán při vystavení tzv. „extrémnímu nebezpečí“ – což odpovídá hodnotám HI nad 124 °F (přibližně 51 °C).

Každý takový den byl spojen například s navýšením biologického věku o více než 571 dní podle Horvathova modelu, nebo o 528 dní podle Hannumova algoritmu.

Autoři zdůrazňují, že tyto výsledky potvrzují obavy, že klimatické změny a zvyšující se výskyt extrémních teplot může mít významný dopad na lidské zdraví nejen v rovině akutních onemocnění, ale také v dlouhodobém horizontu prostřednictvím urychlení biologického stárnutí.

Studie tak přináší další důkaz o zdravotních rizicích spojených s globálním oteplováním, zejména v subtropických oblastech, jako je Tchaj-wan. Vědci apelují na potřebu přizpůsobit zdravotní politiku těmto výzvám a zohlednit vliv tepelného stresu na stárnutí populace.

Stalo se
Novinky
Ilustrační foto

Paraziti, stafylokoky a chloraminový zápach: Jak (ne)bezpečné jsou veřejné bazény?

Veřejné i soukromé plavecké bazény jsou v létě oblíbeným místem pro relaxaci i sport, přesto mohou být zdrojem zdravotních rizik, pokud nejsou správně udržovány. Ačkoliv plavání má mnoho přínosů – je šetrné k pohybovému aparátu, posiluje celé tělo i srdce – voda v bazénech může ukrývat více, než by si kdo přál. Paraziti, bakterie, viry i chemické látky mohou být neviditelnými "spoluplavci".

Novinky
Znečišťování ovzduší má drtivý dopad na počasí na Zemi

Boj s extrémním počasím schytává ránu pěstí. Problémem je SA i Trump

Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC), nejdůležitější světový vědecký orgán zabývající se klimatickou změnou, čelí vnitřnímu napětí a ostré kritice. Důvodem je nominace dlouholetého zaměstnance saúdskoarabské ropné společnosti Aramco na jednu z klíčových pozic ve vznikající vědecké zprávě a současné oslabování americké účasti pod vedením prezidenta Donalda Trumpa.

Novinky
Ilustrační foto

Smrtící počasí se stává novou klimatickou realitou Evropy. Současná vlna extrémních teplot zabije tisíce lidí

Evropu zasáhla ničivá vlna veder, která podle expertů může mít fatální následky. V následujících dnech by mohla připravit o život až 4 500 lidí. Teploty přesahující 40 stupňů Celsia lámou rekordy a znepokojují klimatology i zdravotníky, kteří volají po urychlených opatřeních na ochranu veřejnosti.

Novinky
Ilustrační foto

Veganství u dětí je na vzestupu. 10 věcí, které o něm potřebujete vědět

Veganství je v některých částech světa na vzestupu. Zatímco celosvětová data jsou omezená, odhady z roku 2018 uváděly, že přibližně 3 % světové populace se hlásí k veganství. V USA podle průzkumu Gallup z roku 2023 dodržuje veganskou stravu zhruba 1 % obyvatel. Ve Velké Británii pak podle údajů Vegan Society žije přibližně 3 % populace na rostlinné stravě, což odpovídá asi dvěma milionům lidí.